Поиск

понедельник, 3 мая 2010 г.

Майдла


Ajalooline ьlevaade haldusьksuse arengukдigust.
Maidla nime on esmakordselt mainitud juba 1241. aastal Taani hindamisraamatus, kus ta esineb 10 adramaa suuruse kьlana. Teistest piirkonna kьladest leiavad samas mainimist veel Aidu (19 adramaad), Savala (13 adramaad), Hirmuse (6 adramaad), Soonurme (1 adramaa) ja Mehide (4 adramaad).
Iseseisva haldusьksusena eksisteerib Maidla vald alates 1917. aastast. Varem olid Maidla kandi kьlad kuulunud Saka ja Pьssi valdade ning pхhiosas Erra valla koosseisu. Vabariigi presidendi otsusega viidi 1938. aastal lдbi haldusterritoriaalne reform, mille tulemusena Maidla valla territoorium ning elanike arv suurenes.

Maidla valla haridus ja kultuurielu omab pikki traditsioone. Esimesed koolid asutati juba 18.sajandil. Eesti Vabariigi lхpuaastail oli vallas koguni kaheksa kooli. Rahvusliku дrkamisaja tulemusena tekkis mitmeid erinevaid seltse, kelledest tuntuim oli Maidla Vabatahtlik Tuletхrjeьhing. Pдrast Eesti iseseisvumist loodi kaitseliidu Maidla kompanii. Valla territooriumil tegutses ka Lьganuse Haridusselts. Maidla vallal oli oma kindlustusьhing, masinatarvitajate ьhing, tarbijate ьhing, kartuliьhing ning arenesid mitmed majandusvaldkonnad, alates lubjatootmisest kuni piirituse ja limonaaditootmiseni.

Vallavolikogu tegevus lхpetati 1940.aasta juulis. Vallavalitsuselt vхttis ьlesanded ьle Maidla Tццrahva Saadikute Nхukogu Tдitevkomitee. 1945.aastal loodi valla territooriumil kolm kьlanхukogu: Maidla, Oandu ja Soonurme. 1954.aastal ьhendati nimetatud kolm vдikest kьlanхukogu ьhtseks tervikuks, mis hakkas kandma nime Maidla kьlanхukogu. Samades piirides on ka tдnane vald.

Kuidas Maidla vald taastati? Tollases valla arengukavas jagati ьleminek tegeliku toimiva omavalitsuseni kolme etappi: iseseisev kьlanхukogu, ьleminekuperioodi vald ja kolmas etapp, kus omavalitsus toimib juba tхrgeteta. Iseseisvumine kьlanхukoguna algas 1.jaanuaril 1991, kui Ida-Viru Maavalitsus, vхttes aluseks Maidla Kьla Rahvasaadikute Nхukogu taotluse, andis ьle kхik kьlanхukogu territooriumil asuvad sotsiaalobjektid. Sama aasta algusest viidi Maidla kьlanхukogu ьle iseseisvale eelarvele ja enesefinantseerimisele. Sellega oli loodud materiaalne baas, kuid puudus juriidiline хigus olla omavalitsus.

09 aprillil 1992 omistati Maidla vallale omavalitsuslik staatus. Pдrast juriidilise omavalitsusliku staatuse saamist algas ьleminekuperiood, mis kujunes vхrdlemisi keeruliseks ja vaevanхudvaks. Volikogu peaeesmдrgi sel etapil vхib kokku vхtta ьhte mхttesse - elamiskхlbliku elukeskkonna taastamine vallas.

Tдnaseks on omavalitsus Maidlas jхudnud kolmandasse faasi st. on olemas toimiv vallavolikogu ja vallavalitsus, kes suudavad tдita kohaliku omavalitsuse korralduse seadusega antud ьlesandeid.

Комментариев нет:

Отправить комментарий