Поиск

понедельник, 3 мая 2010 г.

Тойла


1892. aasta 13. jaanuari "Olevikus" on teade, et Jõhvi ringkonnas on ühendatud "...Voka, Ontika, Peite, Toila, Konju, Vaivinu ja Pühajõgi Voka vallaks...".



12. aprillil 1917 asendati seisuslikud vallavolikogud demokraatlikult valitud nõukogudega ja vallad hakkasid haldama ka mõisamaid. 1926. aastal võeti taas käsutusele volikogu nimetus.l. aprillist 1939 alates kuulus Voka vald Jõhvi valla koosseisu. Päite ja Vaivina läksid Vaivara valla alla.


1945. aastal loodi külanõukogud ja vallad kaotati 1950. aasta sügisel. 22. aprillil 1993. aastal kinnitati Toila vallale omavalitsuslik staatus.


Esimene asula Toila vallast, mis kanti 1241. aastal Eestimaa vanimasse külade loendisse "Liber Census Daniae" (Taani hindamisraamat), on Pühajõe küla (suurus 6 adramaad, tolle aja tähenduses 6 talu).


Varasematele asu­late olemasolule viitavad mitmed ohvrikivid, kivikalmed, rauasulatuskoht Päites, tarbeesemete juhuleiud jm. Pühajõe külale järgmistena on esmakordselt nimetatud Mägara küla 1354. aastal ja enamust külasid 16. sajandi I poolel. Esmaselt on nimetatud Päite mõisa 1534. aastal, teisena Kollota (hiljem Voka) mõisa aastal 1586.


Talude päriseksostmine algas aastal 1858, kui Päite talupoeg Mart Otto sai Toilas Nisumaa ja Rukkimaa talude omanikuks. Sellega algas siin teoorjuslikult mõisamajanduselt üleminek kapitalistlikule tootmisele.


Põhjarannikul Tallinn-Narva maantee ääres kõrgel klindil ja ka selle all mere kaldal asus juba 19. sajandil Männiku kaluriküla. Sajandi teisel poolel hakkasid nimetatud maantee äärde kalurid ja Toila-Altküla (endise nimega Kärilõpe küla) talunikud, kelle põllud kitsaste siiludena ulatusid maantee (praegune Pikk tänav) äärde, ehitama suvilaid ja elumaju. Sajandi lõpuaastail toodi ka Oru männikust 6 suvilat (praegused Pikk 4, 6, 8, 10 ja 12, üks on hävinud) ning suurem ehitamine toimus 1950. aastail. Nii kujunes Toila praeguseks ca 800 elanikuga asulaks.


Voka asula hakkas kujunema peale II maailmasõda Voka mõisa juurde, kui seal asuva masina-traktorijaama töötajaile ehitati elamuid. Kui mõis sai kolhoosi "Kaljurand" keskuseks ja Vokka asutati Eesti Põllumajandustehnika osakond, kasvas Voka asula ligi 1300 elanikuga asulaks.

Комментариев нет:

Отправить комментарий