Поиск

понедельник, 3 мая 2010 г.

Алайые


Alajőe vald asub Ida-Virumaa maakonna lőunaosas, ulatub piki Peipsi pőhjarannikut Uuskülast Narva jőe lähteni; 766 elanikku. Rööbiti rannikuga kulgevad metsaga kaetud luiteahelikud, neist pőhja poole jääb soostunud tasandik.

Keskus on Alajőe küla , 44 km Jőhvist. Tuntumad külad on Karjamaa , Katase , Remniku , Smolnitsa , Uusküla ja Vasknarva .

Pőhilised tegevusalad on seotud turismi ja kalapüügiga. Tähtsamad ettevőtted OÜ Peipus, OÜ Peipsi Grupp (kalandus) ning OÜ Villa Marika ja AS N&V (turism).

Arenguvőimalusi pakuvad liiva, turba, jahi- ja kalavarud.

Peipsi pőhjarannikul asub arvukalt suvilaid.

Vasknarvas asub paadisadam.

Elanikkonda teenindavad Alajőe rahvamaja, raamatukogu, velskripunkt ja 3 kauplust (Vasknarva, Alajõe).

Vasknarvas ja Alajőel asuvad őigeusu kirikud.

Vaatamisväärsused on Vasknarva kindluse varemed ning Katase kadakas. Traditsioone aitavad alal hoida külapühad. Puhkevőimalusi Peipsi liivaluidetel koos ööbimisvőimaluste ning toitlustamisega pakuvad aastaringselt külalistemaja Katariina, hostel Villa Marika, hotell Suvi ning puhkemaja Uuskülas.

Sümboolika
Vapp - sinise vőrguga kaetud kuldse kilbi alumisel poolel on sinine laineline palk, milles hőbedane kala. Vapikujundid ja -värvid viitavad valla nimele, Peipsi järvele ja Alajőele ning vallarahva jaoks tähtsale kala vőrgupüügile. Vapikujundus osutab ka Alajőe valla seosele Narva regiooniga.

Комментариев нет:

Отправить комментарий